Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA ČRNIČE
Črniče 90
5262 Črniče
(05) 366 60 36; 368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Jezus jima je odgovoril: »Prišla je ura, da se Sin človekov poveliča. Resnično, resnično, povem vam: Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane samo; če pa umre, obrodi obilo sadu. Kdor ljubi svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa sovraži svoje življenje na tem svetu, ga bo ohranil za večno življenje. Če kdo hoče meni služiti, naj hodi za menoj, in kjer sem jaz, tam bo tudi moj služabnik. Če kdo meni služi, ga bo počastil Oče.«
Jn 12,23–26

 

Odlomki Božje besede na naslednjo nedeljo:
1.  berilo: Iz 50,4–7
2.  berilo: Flp 2,6–11
evangelij: Mr 14,1–15,47

 

 

Dati življenje

Gotovo je ena od najtežjih Jezusovih besed prav: »Kdor ljubi svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa sovraži svoje življenje na tem svetu, ga bo ohranil za večno življenje.« Na drugem mestu pravi celo »Kdor ne sovraži svojega življenja ...«

Toda prav tiha nedelja pred veliko nočjo nam odpira čudovito možnost. Možnost, da iz vseh naših »blokad«, strahov, zaskrbljenosti naredimo oltar. Vse to je možno darovati. Vendar pozor! Ne moreš darovati z lastno voljo in z lastno močjo. Bog je, ki nas spreminja v dar. Veliko noč praznujemo prav zato, ker je z njo naše umiranje postalo nekaj novega. Moje in tvoje umiranje je postalo pot. Pa ne le tisto zadnje umiranje na koncu zemeljskega življenja. Že danes je na tvoji poti lahko veliko umiranj.

»Kdor ljubi svoje življenje,« z Jezusovim pogledom pomeni, kdor hoče zadržati svoje življenje, ga ne izpustiti. Slovenski jezik ima za to na razpolago le eno besedo za življenje. Jezus tu uporabi besedo »psihé«. To je življenje »iz naše moči«. Kdor hoče zadržati to ga bo izgubil. Resnično življenje pa je v evangelijih zapisno kot »zoé«. To pa je življenje »z drugim«. Šele na oni strani ga bomo v polnosti živeli.

Toda zakaj ne bi vsakdanjih skrbi in mnogih stisk uporabili, da iz njih naredimo oltar? Zakaj bi čakali, da pridemo onostran zagrinjala? To zagrinjalo v templju med tem in onim življenjem se je namreč že pretrgalo.

Zato vsako leto za nekaj časa simbolično zakrijemo križe, da bi se spomnili: resnično življenje nam je še zakrito, vendar je že tu. In zakrit križ ti govori: dve možnosti imaš. Ali boš poskušal krčevito zadrževati to življenje, se ga oklepati. Ali se boš začel učiti, kako ga lahko vsak dan v malem daruješ. In ko bo prišla velika daritev, se ne boš bal. Zakaj? Ker ne boš več sam.

župnik

 

 

Arhiv oznanil ...

Moški je ustvarjalec, ne podiralec življenja.

iz včerajšnjega radijskega misjona  vir...   

Povečaj

Župnijsko romanje po poteh sv. matere Terezije

PredogledPriponkaVelikost
Romanje po poteh matere Terezije - program celinsko.pdf173.48 KB

 

 

MAKEDONIJA – ALBANIJA
21. – 26. APRIL 2018
Vabljeni na romanje po poteh Matere Terezije. Sedaj je pripravljen nov program z vožnjo po celini.

Med nami bo izvrstna vodnica Alenka Žibert.

Trenutno nas je prijavljenih 29.

Mati Terezija je dejala : » Deli s prijatelji«. Povabljeni, da skupaj delimo in doživimo romanje po krajih njenega rojstva, sprejemanja odločitev in delovanja. Ob tem pa se bomo spomnili tudi drugih pomembnih posameznikov, predvsem slovenskega škofa Janeza Gnidovca, ki je deloval v Skopju.

 

 

1. dan, 21.04.2018 : ČRNIČE – NIŠ

Zbor romarjev v jutranjih urah in vožnja proti mejnemu prehodu Bregana na sosednjo Hrvaško. Nadaljevanje poti mimo Džakova in Osjieka v Srbijo, mimo Beograda in Smedereva v Niš. Spomin na rimsko dobo, ko se je v mestu rodil cesar Konstantin, je ohranjen v arheološkem parku Mediana. Turško prevlado zaznamuje Čele Kula, krščansko preteklost in sedanjost pa cerkev povišanja Sv. Križa, ki postaja romarski center in središče krščanske kulture v mestu. Križ je povezovalni element zato cerkev krasijo tudi mozaiki, ekumensko naravnanega slovenskega umetnika, patra Marka Rupnika. Sveta maša. Nato večerja in namestitev v hotelu ter prenočevanje.

2. dan, 22.04.2018 : NIŠ – SKOPJE

Po zajtrku vožnja ob znameniti Grdelički klisuri proti makedonski prestolnici Skopju. Rojstni kraj matere Terezije, ki leži ob reki Vardar je v zadnjem desetletju močno spremenil svojo podobo. Mogočne stavbe se bohotijo ob rečnih obrežjih, te dopolnjujejo kipi svetih Klementa in Nauma ter mnogih drugih. Sprehod in ogled starega mestnega jedra, ki ga zaznamujejo tako krščansko svetišče makedonske pravoslavne cerkve kot džamija, živahna čaršija….preko mostu čez Vardar do središča matere Terezije, kjer se povežemo v molitvi. Dan zaključimo z obiskom katoliške cerkve v mestu. Maša. Namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje. 

3. dan, 23.04.2018 : SKOPJE – LETNICA – PRIŠTINA

Po zajtrku vožnja na Kosovo. Družina matere Terezije je vsakoletno romala v Letnico, kraj, kjer je mati Terezija, kot mlado dekle, sprejela odločitev o misijonskem življenju. Nadaljevanje poti v Prištino, kjer so se življenju in delu matere Terezije poklonili tudi z novo katoliško cerkvijo, posvečeno njej. Ogled mesta in namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

4. dan, 24.04.2018 : PRIŠTINA – TIRANA

Po zajtrku sveta maša. Nato nadaljevanje vožnje proti Prizrenu od koder izvira rod matere Terezije. V kolikor bo čas dopuščal se sprehodimo po središču mesta.

Dalje v Tirano, ki ohranja raznoliko sakralno – kulturno dediščino, ki jo spoznavamo v rimo-katoliški cerkvi sv. Pavla s spomenikom Materi Tereziji na eni in osrednji mošeji na drugi strani mestnega središča. Osrednjo avenijo obdajajo mogoče stavbe, kjer so sedeži državnih institucij in Univerze. V Tirani se kaže vpliv modernizacije, ki jo zaznamo tudi v vse gostejšem prometu. Namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

5. dan, 25.04.2018 TIRANA – KRUJE – BUDVA

Po zajtrku sveta maša in nadaljevanje poti v Kruje, središče delovanja Skenderbega, nosilca albanskega boja proti Turkom. Njegovo življenje in večstoletno obdobje osmanske oblasti v Albaniji spoznamo med ogledom osrednjega muzeja. Sprehod po starem mestnem jedru pa nas vpelje tudi v bogato etnološko tradicijo teh krajev. Nato nadaljevanje vožnje v Črno Goro. Namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

6. dan, 26.04.2018 : BUDVA – VEPRIC – ČRNIČE

Po zajtrku vožnja mimo Tivata, ob zalivu Boke Kotorske na Hrvaško, mimo Dubrovnika, skozi Neum proti Vepricu.  V»hrvaškem Lurdu« se še zadnjič povežemo v molitvi. Misli in molitve matere Terezije nas bodo krepile na poti proti domu, kamor bomo prispeli v nočnih urah.

 

PREDVIDENA CENA :      379 pri najmanj 45 plačanih potnikih

397 pri najmanj 40 plačanih potnikih

                                              

Cena vključuje : avtobusni prevoz in pristojbine, namestitev z zajtrkom in večerjo v hotelih turistične kategorije, vstopnine, duhovno in strokovno vodstvo romanja, stroške organizacije

Možno doplačilo : za enoposteljno sobo 80 evrov

 

Priporočamo vplačilo 5% vrednosti aranžmaja, ki v primeru bolezni, smrti ali vojaškega vpoklica, omogoča povrnitev vplačanega zneska, zmanjšanega za vrednost administrativnih stroškov.

Prav tako svetujemo, da si pred potovanjem uredite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Lahko pa si uredite tudi dodatno zdravstveno zavarovanje CORIS.

Vplačilo zneska v višini 20% vrednosti aranžmaja bo zagotovilo vaše mesto na avtobusu.

Program je pripravljen po pogojih dne 28.2.2018