Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA ČRNIČE
Črniče 90
5262 Črniče
(05) 366 60 36; 368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

V petnajstem letu vladanja cesarja Tiberija, ko je bil Poncij Pilat upravitelj Judeje in Heród četrtni oblastnik Galileje, njegov brat Filip pa četrtni oblastnik Iturěje in Trahonítide ter Lizánija četrtni oblastnik Abilene in ko sta bila vélika duhovnika Hana in Kajfa, je v puščavi prišla Božja beseda Janezu, Zaharijevemu sinu. Prehodil je vso jórdansko pokrajino in oznanjal krst spreobrnjenja v odpuščanje grehov.
Lk 3.1–3

Odlomki Božje besede
na tretjo adventno nedeljo
1. berilo: Sof 3,14–18a
2. berilo: Flp 4,4–7
evangelij: Lk 3,10–18

 

 

 

 

Ko vse govori proti

Neki kralj je moral malo pred svojo poroko nenadno odpotovati. Minevali so dnevi in tedni in leta, a glasu o njem ni bilo. Zaročenka ga je čakala. Ni izgubila upanja. Nekatere prijateljice so ji s hlinjenim sočutjem govorile: »Nesrečnica. Kaže, da je tvoj dragi nate popolnoma pozabil.« Besede so jo bolele in večkrat se je potem v samoti zjokala.

Po enem takih težkih dni je šla spet brat njegovo zadnje pismo. V njem ji je obljubil, da ji bo vedno ostal zvest. Besede so pomirile njeno srce in njen duh je ostal spokojen. Odločila se je in potrpežljivo čakala. Čez leta se je kralj res vrnil. Začudeno je vprašal bodočo ženo: »Kako je mogoče, da si mi tako dolgo ostala zvesta?« »Kralj moj,« mu reče, »imela sem tvoje pismo in verjela sem ti.«

Lepa pravljica pač, porečete. In vendar je to zgodba življenja med nami. Nekateri so življenje raje vzeli v svoje roke in si začeli graditi bolj zanesljivo kraljestvo, čemu bi izgubljali čas …

Z vero je podobno, kot je z ljubeznijo med možem in ženo. Hočem imeti vsaj nekaj od svojega življenja, ko me že zaveza z njim ali njo več ne izpolnjuje. Nekateri pa na sebi doživljajo boleče opazke, hlinjene izraze vernosti, tudi jok, pomisleke in razočaranja. Vendar gredo še enkrat prebrat pismo. In njegova beseda se dotakne srca in duh najde drugačen mir. Upanje se začenja porajati, ne veš, kako, in prav, ko ti vse okoli tebe govori proti. To ni mir, ki te pusti na kavču. To je mir, ki te spravi na pot. Vera je pot!

Znova te vabim na pot. Ne išči več takojšnjih rešitev. To je smisel adventa. Ne delaj več načrtov, kakšen želiš postati in se spremeniti za letošnje praznike niti za čas po misijonu. Pusti, da se ljubezen prečiščuje. Pusti, da te Gospod preseneti. Ne veš, zakaj je moral oditi za toliko časa. Ne veš, zakaj te je pustil čakati. Toda napisal ti je pismo.

Zanimivo je, kako evangelist ob nastopu Janeza Krstnika našteva najprej nekatere oblastnike, vplivneže, velike duhovnike. Ti so raje vzeli življenje v svoje roke. K Jordanu pa prihajajo tisti, ki se jim zdi, kakor da se jim življenje ni uresničilo. Zdi se jim, kakor da svet obvladujejo drugi. Toda pripravljeni so stopiti na pot. Zato se Kristus ni pojavil na televiziji, na javnih soočenjih, na univerzah, niti v templju. Jezus začenja pot med tistimi, ki niso nehali ljubiti in upati. Naj te ne zapelje navidezna moč okolice. Zdi se, kot da ima moč. Toda življenja ne more dati. Vendar sredi puščave teče Jordan, tam je življenje, tam je glas vpijočega v puščavi. Zato se ne boj, če ni vse tako, kot si pričakoval. Pojdi še enkrat brat pismo.

župnik

 

 

Arhiv oznanil ...

 

Božji služabnik ne more spoznati, kolikšno potrpežljivost in ponižnost ima v sebi, dokler mu gre vse po volji.

sv. Frančišek Asiški  vir ...

Povečaj

Župnijski misijon 2019

 

MEDŽUPNIJSKI MISIJON

ROMANJE SVETOGORSKE PODOBE  PO DOMOVIH ...

S preprosto molitvijo se pripravljamo na medžupnijski misijon. Misijon je predvsem Božji obisk, Božji dar. Vsakih nekaj let naj bi dali prostor, da lahko Kristus prevetri in obnovi naše krščansko življenje.
Za zdaj je pomembno, da si dobro označimo predvideni čas, da že vnaprej računamo. Tako bomo ob pritisku številnih drugih dejavnosti lahko takrat dali prostor Bogu in drug drugemu.
Misijon se bo začel v soboto, 16. marca, in bo trajal do nedelje, 24. marca. To je drugi postni teden (pozna velika noč). Vpet bo med god svetega Jožefa in praznik Gospodovega oznanjenja.

Med nami bodo:
p. David Brešan korenine iz Batuj in Črnič, je zamejski Slovenec, korenine ima v Batujah in Črničah.
p. Marko Pavlič novomašnik iz Kranja, jezuit, deluje pri svetem Jožefu v Ljubljani, deloval je kot skavt, deloval pri izgradnji hiše v državi Mali v Afriki
s. Irena Mohorič iz Kranja, živi in dela pri sv. Duhu pri Škofji Loki – dom duhovnih vaj. Imela je oratorij v Podnanosu.
Povezal bo župnije Batuje, Črniče in Kamnje, zato bo priložnost, da »gremo ven« iz nekaterih okvirov ter se odpravimo k bratom in sestram v drugi župniji.
Daleč najpomembnejši pa sta molitev in priprava. Zato skupaj z molitvijo darujmo svoje križe, žrtve, dobra dela v ta namen.

SMS – DAN MOJEGA KRSTA
misijonski izziv
Vabim vas, da se za osebno misijonsko nalogo v tem času pozanimate za dan svojega krsta. Dalj časa nismo bili vzgojeni v tej smeri. Vse bolj pa se kaže potreba, da kristjan ve za datum, ko je prestopil iz smrti v življenje.
Z veseljem vam bom posredoval datum iz krstne knjige (vzame malo časa). Najbolje, da mi pošljete kar e-pošto ali sms. Lahko pridete v zakristijo tudi po tedenskih mašah.

ROMANJE SVETOGORSKE PODOBE  PO DOMOVIH ...