Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA ČRNIČE
Črniče 90
5262 Črniče
(05) 366 60 36; 368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Tisti čas je Duh odvedel Jezusa v puščavo. V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal. Bil je med zvermi in angeli so mu stregli. Ko pa so Janeza zaprli v ječo, je šel Jezus v Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij in govoril:  »Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!«
Mr 1,12–15

Odlomki Božje besede
na naslednjo nedeljo:
1.  berilo: 1 Mz 22,1–2.9–18
2.  berilo: Rim 8,31–34
evangelij: Mr 9,2–10
                                      

 

 

 

Ustavi se, glej, vrni se

Ustavi se
Ustavi se malo, pusti to vznemirjenje in to nesmiselno tekanje, ki napolnjuje dušo z grenkobo občutka, da se nikoli nikamor ne pride. Ustavi se, pusti to nujo po hitenju, ki raztresa, ločuje ter končno uniči čas za družino, čas za prijateljstvo, čas otrok, čas starih staršev, čas zastonjskosti ... čas Boga.

Ustavi se malo pred potrebo, da se kažeš pred vsemi in da te vsi vidijo, da si nenehno v »izložbi«, saj se zaradi nje pozabi na vrednost intimnosti in zbranosti.«

Ustavi se malo pred prevzetnim pogledom, pred bežnim in zaničljivim komentarjem, ki se rodi, ker pozabimo na nežnost, sočutje in spoštovanje za srečanje z drugimi, posebej s tistimi, ki so občutljivi, ranjeni in tudi pogreznjeni v greh in zmoto.

Ustavi se malo pred nujo imeti vse pod nadzorom, vse vedeti, vse porušiti, ki se rodi, ko pozabimo na hvaležnost za dar življenja in za toliko prejetega dobrega.

Ustavi se malo pred oglušujočim hrupom, ki krni in mrtviči naša ušesa ter zaradi njega pozabimo na rodovitno in ustvarjalno moč tišine. (...)

Glej

Glej znamenja, ki preprečujejo, da bi ugasnila dejavna ljubezen, ki ohranjajo živ plamen vere in upanja. Žive obraze nežnosti dobrote in Boga, ki deluje sredi med nami.

Glej obraz naših družin, ki si še naprej dan za dnem z velikim naporom prizadevajo iti naprej v življenju ter sredi pomanjkanja in revščine ne opuščajo nobenega poskusa, da bi naredili iz svojega doma šolo ljubezni.

 Glej obraze, ki nas vprašujejo, naših otrok in mladih, ki so polni prihodnosti in upanja, polni jutrišnjega dne in možnosti, ki terjajo predanost in varstvo. Žive poganjke ljubezni in življenja, ki si vedno utirajo pot sredi naših bednih in sebičnih preračunavanj.

Glej obraze naših ostarelih, razbrazdane zaradi minevanja časa: obraze, ki so prinašalci živega spomina naših ljudi. Obraze dejavne modrosti Boga.

Glej obraze naših bolnih in mnogih, ki skrbijo zanje; obraze, ki nas v svoji ranljivosti ter služenju spominjajo, da vrednost vsake osebe ne more biti nikoli skrčena na vprašanje preračunavanja  ali koristnosti.

Glej skesane obraze mnogih, ki želijo popraviti svoje napake in zmote ter se izhajajoč iz svoje bede in bolečin borijo, da bi preoblikovali situacije ter šli naprej.

Glej in zri obličje Križane Ljubezni, ki je danes s križa še naprej prinašalka upanja; iztegnjena roka za tiste, ki se čutijo križani, ki v lastnem življenju izkušajo težo neuspehov in razočaranj.

  Glej in zri konkretno obličje Kristusa, križanega iz ljubezni do vseh brez razlik. Do vseh? Da, do vseh. Gledati njegovo obličje je povabilo polno upanja v tem postnem času, da bi premagali demone nezaupanja, apatije in vdanosti v usodo. Obličje, ki nas vabi, da bi vzkliknili: »Božje kraljestvo je mogoče!« (...)

Vrni se

Vrni se! Brez strahu: to je ugoden čas za vrnitev domov, hišo "mojega Očeta in vašega Očeta" (prim. Jn 20,17). To je čas, da se pustimo dotakniti v srcu ... Ostati na poti zla je samo vir prividov in žalosti. Pravo življenje je nekaj drugega in naše srce to dobro ve. Bog se ne naveliča in se ne bo naveličal ponujati roke.

 Vrni se brez strahu, da bi izkusil ozdravljujočo in spravno nežnost Boga! Dopusti, da Gospod ozdravi rane greha in dopolni prerokbo, dano našim očetom: »Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost. Odstranim kamnito srce iz vašega telesa in vam dam meseno srce« (Ezk 36,26).

iz pridige papeža Frančiška na pepelnico 2018

 

 

Arhiv oznanil ...

Vedno bolj sem spoznavala, da je najhujša bolezen, ki jo kdorkoli kdajkoli lahko občuti, biti nezaželen.

sv. mati Terezija  vir ...

Povečaj

Oznanila, 1. postna nedelja, 18. februarja 2018

PredogledPriponkaVelikost
Tiskana oznanila.pdf232.18 KB

 

»Tisti čas je Duh odvedel Jezusa v puščavo. V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal. Bil je med zvermi in angeli so mu stregli.« (Mr 1,12–13).

 

 

 

 

 

KRIŽEV POT NA SVETEGA PAVLA
Danes ob 14. uri, začnemo pred kapelico pri Guštinih (Vrtovin 114b). Po glavni makadamski poti bomo do cerkve hodili približno 2 uri. Sodelujete birmanske skupine. Lepo vabljeni mlajši in starejši.
Med tednom vabljeni h križevemu potu po cerkvah. V nedeljo bo popoldanski križev pot v Gojačah ob 14.30.

KATEHUMENAT
Uvajanje odraslih v krščansko življenje danes ob 16. uri v župnišču v Batujah.

MED TEDNOM
sem do petka na smučeh. Če bo potrebno, se obrnite na g. Joška Tomažiča v Šempasu (do četrtka), 041 636 260 ali na brate kapucine v Križu 041 233 726. Vabljeni, da se sami zberete k molitvi križevega pota. Večerne maše na črniških podružnicah so ob 17. uri.

ŽUPNIJSKO ROMANJE
Nekaj se vas je že prijavilo. Upajmo, da se tudi letos zberemo za avtobus. Cena je res presenetljivo višja, vendar bo program i vodenje takšno, da bo res pravo romanje in duhovna hrana. Pot je drugačna, kot jo običajno ponujajo agencije za ta del Balkana.  Več...

POSTNI ČAS
V postnem času poskrbimo za spremembe v vsakdanjem življenju: več odpovedi hrani, televiziji in internetu. Več poglobljene molitve, bogoslužja in duhovnega branja.
V postne vsakdanje vaje se lahko vključite tudi preko spletnih vsebin Pridi.com; Iskreni.net; diž.si.

POSTNA AKCIJA ZA VEROUČENCE
Otroci tudi med počitnicami lahko skrbite za majhne odpovedi in jih namenite za naši posvojenki: Birthukan (Črniče) in Penlop (Kamnje).

ŽUPNIJSKI MISIJON 2019
Z letošnjim postnim časom napovedujemo tudi župnijski misijon, ki bo potekal v postu 2019. Nanj se bomo začeli pripravljati z molitvijo že v tem letu. Povezali se bomo skupaj tri župnije, Črniče, Batuje in Kamnje. Potekal bo predvidoma od sobote, 15. do nedelje, 24. marca 2019, druga in tretja postna nedelja. Med nami bodo bratje jezuiti.
Pri tem je zelo pomembna osebna in skupna priprava.

KAJ JE SVETI MISIJON?
Župnijska duhovna prenova. Poseben čas milosti. Beseda »misijo« pomeni  »poslati«. Kristjani v župnijskih skupnostih naj bi bolj živo odkrili in tudi izkusili, da nas nekdo pošilja, da nismo sami. Poslani smo drug k drugemu. Misijon je zato klic iz ustaljenih krogov, kamor nas spravljajo vsakodnevne navade in razvade. Zadnji župnijski misijon pri nas je potekla pred desetimi leti.
Čas misijona je tudi priložnost za povezovanje med župnijami. Vedno bolj zapolnjen in nagel način življenja nas kliče k novim oblikam misijona, medtem ko bistvo ostaja isto. Poklicani smo, da s svojim življenjem pričujemo sredi sveta.

PREDAVANJA BOŠTJANA HARIJA
Povabljeni v Vipavski križ, kjer bodo potekal dekanijska predavanja o sodobnih duhovnih ponudbah. Na tem področju je med nami žal veliko nevednosti.
23. februar ob 19.00, (samostanska kapela v Vipavskem križu): Čakre in Jezus
Opis vsebine: Kaj so čakre? Kako jih razumemo in kako gledajo nanje na Vzhodu in Zahodu? Je kakšna razlika med tem? So čakre energetske točke v telesu, skozi katere teče/-jo energija/-e, ki naj bi človeku prinašala/-e notranje ravnovesje, boljše počutje, mir in zdravje ali kaj drugega? Od kod izvirajo in kakšen je njihov namen? Katera antropologija (pogled na človeka) stoji za njimi? Kako gleda nanje Jezus, krščanstvo? O vsem tem in še več bomo spregovorili na predavanju. Sledi:
9. marec ob 19.00, Moški, ženska in Sveto pismo

ROMARSKI POHOD
Vipavski Jakobčki vabijo na 7. postno romarsko pot iz SKRILJ v OZELJAN, prihodnjo soboto, 24. februarja. Od 7.ure dalje zbiranje v dvorcu Favetti. Ob 7.30 je sv. maša, približno ob 8.15 odhod na pot  skozi Kamnje, Vrtovin, na Svetem Pavlu krajši kulturni program MPZ Matija Vrtovec.
Na Taboru nad Črničami bo topli obrok, nato čez Vitovlje do sv. Jakoba v Ozeljanu. Sklep med 16. in 17. uro; poskrbljeno bo za prevoz na izhodišče (cena 3 evre).
Pohod je na lastno odgovornost in bo v vsakem vremenu. Informacije: Marjo Rovtar 041 664 584 (od 17. februarja dalje)

Pred nami je:

  • torek, 27. 2., obisk zaporniškega duhovnika Roberta Friškovca;
  • 9. – 11. 3. vikend z birmanci – šola za animatorje na Vojskem;
  • sobota, 17. 3., romanje in prva sveta spoved za prvoobhajance;
  • nedelja, 18. 3., celodnevno češčenje in praznovanje sv. Jožefa v Kamnjah;
  • 29. 3. veliki četrtek, začetek birmanske devetdnevnice;
  • 1. 4. velikonočna nedelja, velikonočna osmina;
  • torek, 3. 4., med devetdnevnico obisk Miha Kramlija za starše;
  • birma: v soboto, 7. 4., dopoldne v Črničah, popoldne Kamnjah;
  • prvo sveto obhajilo: 6. maja v Črničah, 13. maja v Kamnjah.

Bogoslužje:

nedelja, 18. 2.,
PRVA POSTNA
NEDELJA,
Frančišek Regis Clet,
mučenec

KAMNJE ob 7.30 20 minut pred mašo križev pot
za †† starše Krkoč, Potoče 8

ČRNIČE ob 9.00
za † Vilmo Brankovič, p. n.
za župnijo

KAMNJE ob 10.30   20 minut pred mašo križev pot
za †† starše Rovtar, Potoče 15a

ob 14.00 križev pot na Svetega Pavla
ob 15.00 križev pot v Črničah.

ponedeljek, 19. 2.,
Konrad iz Piacenze,
spokornik

v Kamnjah ni svete maše

GOJAČE ob 17.00
za †† starše Ivana in Kristino Krkoč, p. n. Gojače 33
pol ure pred mašo križev pot

torek, 20. 2.,
Jacinta in Frančišek Marto, fatimska pastirčka

v Vrtovinu ni svete maše

ČRNIČE ob 15.00
pogrebna: za † Bogdana Žigona, Črniče 3a

sreda, 21. 2.,
Irena Rimska (Mira),
devica

 

V Skriljah
ob 18.30 križev pot

MALOVŠE ob 17.00
za †† Franca in Vincencijo Cigoj, p. n. Malovše 35
V Črničah ob 17.30
molitvena skupina: križev pot

četrtek, 22. 2.,
Sedež
apostola Petra

V Kamnjah
ob 18.30 križev pot

RAVNE ob 17.00
po namenu

V Črničah NI VEČERNE ADORACIJE

petek,23. 2.,
Jožefina Vannini,
redovnica

 

V Vrtovinu
ob 18.30 križev pot

ČRNIČE ob 17.30
za †† Evgenijo in Leopolda
Lojka, p. n. Črniče 25

sobota, 24. 2.,
Matija,
apostol

SKRILJE ob 8.00
v zahvalo, Skrilje 71b
20 minut pred mašo križev pot

ČRNIČE ob 17.30
po namenu

nedelja, 25. 2.,
DRUGA POSTNA
NEDELJA,
Valburga,
opatinja

KAMNJE ob 7.30 20 minut pred mašo križev pot
za †† starše Bratina, Potoče 8

ČRNIČE ob 9.00
za vse †† Volk in Gašparin, p. n. Črniče 36
za župnijo

KAMNJE ob 10.30   20 minut pred mašo križev pot
za † Suzano Rože, Potoče 21a, p. n. Čuk

ob 14.30 križev pot v Gojačah

 

smiley Za konec:
DVOJČKA – Mama je poskrbela, da sta dvojčka odšla spat. Eden izmed njiju se je v postelji smejal na ves glas. »Zakaj pa se smejiš?« ga vpraša mama. »Zato, ker si Darka skopala dvakrat, mene pa sploh ne,« se zareži Damjan.

Arhiv oznanil ...