Vremenska napoved
Ajdovšcina

ŽUPNIJA ČRNIČE
Črniče 90
5262 Črniče
(05) 366 60 36; 368 80 20

Vedno aktualno

Prijava

Župnija Kamnje in Črniče

Tisti čas je Duh odvedel Jezusa v puščavo. V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal. Bil je med zvermi in angeli so mu stregli. Ko pa so Janeza zaprli v ječo, je šel Jezus v Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij in govoril:  »Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!«
Mr 1,12–15

Odlomki Božje besede
na naslednjo nedeljo:
1.  berilo: 1 Mz 22,1–2.9–18
2.  berilo: Rim 8,31–34
evangelij: Mr 9,2–10
                                      

 

 

 

Ustavi se, glej, vrni se

Ustavi se
Ustavi se malo, pusti to vznemirjenje in to nesmiselno tekanje, ki napolnjuje dušo z grenkobo občutka, da se nikoli nikamor ne pride. Ustavi se, pusti to nujo po hitenju, ki raztresa, ločuje ter končno uniči čas za družino, čas za prijateljstvo, čas otrok, čas starih staršev, čas zastonjskosti ... čas Boga.

Ustavi se malo pred potrebo, da se kažeš pred vsemi in da te vsi vidijo, da si nenehno v »izložbi«, saj se zaradi nje pozabi na vrednost intimnosti in zbranosti.«

Ustavi se malo pred prevzetnim pogledom, pred bežnim in zaničljivim komentarjem, ki se rodi, ker pozabimo na nežnost, sočutje in spoštovanje za srečanje z drugimi, posebej s tistimi, ki so občutljivi, ranjeni in tudi pogreznjeni v greh in zmoto.

Ustavi se malo pred nujo imeti vse pod nadzorom, vse vedeti, vse porušiti, ki se rodi, ko pozabimo na hvaležnost za dar življenja in za toliko prejetega dobrega.

Ustavi se malo pred oglušujočim hrupom, ki krni in mrtviči naša ušesa ter zaradi njega pozabimo na rodovitno in ustvarjalno moč tišine. (...)

Glej

Glej znamenja, ki preprečujejo, da bi ugasnila dejavna ljubezen, ki ohranjajo živ plamen vere in upanja. Žive obraze nežnosti dobrote in Boga, ki deluje sredi med nami.

Glej obraz naših družin, ki si še naprej dan za dnem z velikim naporom prizadevajo iti naprej v življenju ter sredi pomanjkanja in revščine ne opuščajo nobenega poskusa, da bi naredili iz svojega doma šolo ljubezni.

 Glej obraze, ki nas vprašujejo, naših otrok in mladih, ki so polni prihodnosti in upanja, polni jutrišnjega dne in možnosti, ki terjajo predanost in varstvo. Žive poganjke ljubezni in življenja, ki si vedno utirajo pot sredi naših bednih in sebičnih preračunavanj.

Glej obraze naših ostarelih, razbrazdane zaradi minevanja časa: obraze, ki so prinašalci živega spomina naših ljudi. Obraze dejavne modrosti Boga.

Glej obraze naših bolnih in mnogih, ki skrbijo zanje; obraze, ki nas v svoji ranljivosti ter služenju spominjajo, da vrednost vsake osebe ne more biti nikoli skrčena na vprašanje preračunavanja  ali koristnosti.

Glej skesane obraze mnogih, ki želijo popraviti svoje napake in zmote ter se izhajajoč iz svoje bede in bolečin borijo, da bi preoblikovali situacije ter šli naprej.

Glej in zri obličje Križane Ljubezni, ki je danes s križa še naprej prinašalka upanja; iztegnjena roka za tiste, ki se čutijo križani, ki v lastnem življenju izkušajo težo neuspehov in razočaranj.

  Glej in zri konkretno obličje Kristusa, križanega iz ljubezni do vseh brez razlik. Do vseh? Da, do vseh. Gledati njegovo obličje je povabilo polno upanja v tem postnem času, da bi premagali demone nezaupanja, apatije in vdanosti v usodo. Obličje, ki nas vabi, da bi vzkliknili: »Božje kraljestvo je mogoče!« (...)

Vrni se

Vrni se! Brez strahu: to je ugoden čas za vrnitev domov, hišo "mojega Očeta in vašega Očeta" (prim. Jn 20,17). To je čas, da se pustimo dotakniti v srcu ... Ostati na poti zla je samo vir prividov in žalosti. Pravo življenje je nekaj drugega in naše srce to dobro ve. Bog se ne naveliča in se ne bo naveličal ponujati roke.

 Vrni se brez strahu, da bi izkusil ozdravljujočo in spravno nežnost Boga! Dopusti, da Gospod ozdravi rane greha in dopolni prerokbo, dano našim očetom: »Dam vam novo srce in novega duha denem v vašo notranjost. Odstranim kamnito srce iz vašega telesa in vam dam meseno srce« (Ezk 36,26).

iz pridige papeža Frančiška na pepelnico 2018

 

 

Arhiv oznanil ...

Vedno bolj sem spoznavala, da je najhujša bolezen, ki jo kdorkoli kdajkoli lahko občuti, biti nezaželen.

sv. mati Terezija  vir ...

Povečaj

Marija obiskuje naše družine

MARIJA OBISKUJE NAŠE DRUŽINE
Čemu?
Z namenom poživitve družinske molitve in družinskega pogovora bodo ob stoletnici med 13. majem in 13. oktobrom 2017 po Sloveniji romali kipci fatimske Matere Božje v posebnih kapelicah, ki jih je oblikoval umetnik Lojze Čemažar. Podobe je blagoslovil nadškof Zore na praznik sv. Jožefa Delavca in jih poslal na pot.
V naši dekaniji začenja pot prav v naših dveh župnijah. Do sobote, 3. junija, zvečer naj obišče čim več družin. Družina, ki bo gostila Marijo, naj k molitvi povabi svoje družinske člane pa tudi sosede in sorodnike. Že samo dogovarjanje in potem molitev naj nas čim bolj poveže.

Romanje
Po cerkvah visi razpored, sestavljen na podlagi vaših vpisov (lahko, da je kdo pomotoma izpuščen). Družine ste načelno vnaprej razporejene po dnevih, vendar se lahko sami med seboj pokličete in dogovorite za zamenjave; prilagodite se družinam, ki so vezane zaradi šolskih in službenih obveznosti. Seveda podobo lahko sprejmete v svoj dom tudi samski in ovdoveli ter drugi, ki boste verjetno laže prišli na vrsto v dopoldanskem času. Res pogumno povabite drug drugega k sebi domov. Preden boste Marijino podobo prenašali ali prevažali, jo skrbno spravite v kartonasto škatlo, ki je narejena po meri. Prevažajte jo skrbno in spoštljivo.

Razpored
je narejen glede na tiste, ki ste se vnaprej zapisali, vendar se v vsaki vasi med seboj pokličite, da jo lahko čez dan sprejmete še drugi. V cerkvi naj bo le, če je tam maša ali ko se tam dogovorite za molitev, sicer naj raje čaka po domovih. Poskrbite pa, da ne bo ostala predolgo in drugi ne bi vedeli, kje je in kam jo pridejo iskat. Če bodo kakšne težave in nejasnosti, lahko pokličete župnika.
Razpored po vaseh (natančen visi v cerkvi in tisti s telefonskimi številkami roma skupaj s podobo):
nedelja, 14. 5. in ponedeljek: Ravne;
torek, sreda, četrtek, petek: Črniče;
sobota, nedelja, 21. 6. (med sv. mašo v župnijski cerkvi), ponedeljek, torek: Malovše;
sreda in četrtek: Gojače;
petek in sobota: Vrtovin;
nedelja, 28. 5. (med sv. mašama v župnijski cerkvi): Potoče;
ponedeljek: še en dan Vrtovin;
torek in sreda: Skrilje;
četrtek in petek: Kamnje.
Sobota, 3. 6. do 17. ure še na razpolago za tiste, ki bi jo kjer koli še želeli.

Molitev
Marijino podobo spremlja tudi zavitek, v katerem je knjižica z napotki, seznam prijavljenih družin s telefonskimi številkami, podobice v obliki kazalke in podobice. Namenjene so vam, da vzamete vsako po eno na svoj dom.
Najbolj preprosta in zaželena molitev je rožni venec. V knjižici so na voljo tudi litanije, pesmi in kratka besedila za glasno branje med desetkami. Bodimo preprosti in vključimo tudi otroke in mlade. Ta blagoslovljena in poslana podoba gotovo prinaša poseben blagoslov v naše domove.